fbpx

Великденски кекс с карамелизирана глазура

Представяме ви един Великденски десерт, който не само ще краси празничната трапеза, но и ще се превърне в любимия кекс на цялото семейство! Не забравяйте, че кефирът е ключът към това кексът да е максимално “свеж” по-дълго време. Приятен апетит!

Детайли

Порции

8 човека

Време на приготвяне

60 минути

Калории

3072 kcal

Съставки за кекса

  • 220 г брашно

  • 70 г меко масло

  • 4 яйца

  • 2 с.л. Kikkoman PONZU цитрус

  • 100 г захар

  • 180 г кефир

  • 2 ч.л. бакпулвер

Съставки за карамела

Съставки за украсата

  • 3 с.л. натрошен шамфъстък

Приготвяне на кекса

  • Разтопете маслото и захарта и добавете 1 яйце, като през цялото време бъркате. Добавете кефира, и Kikkoman PONZU цитрус и разбъркайте добре.
  • Смесете в отделна купа брашното и бакпулвера, след което добавете към тази смес и сместа от стъпка 1.
  • Намажете формата за кекс с мазнина по избор, поръсете леко с брашно и изсипете сместа.
  • Печете на предварително загрята на 160 градуса фурна за около 40-45 минути, като изпробвате с клечка за зъби дали кексът е равномерно изпечен от всички страни (лекичко прободете кекса с клечицата – по нея не трябва да остава смес). След като е готов, оставете го да изстине.

Приготвяне на карамела

  • В метална купичка сложете захарта и водата, сложете я на котлона и разбърквайте, докато захарта се разтопи напълно и продобие карамелен цвят – внимавайте да не стане тъмно кафява, защото ще горчи.
  • Отстранете от котлона, добавете маслото, и сметаната и динамично разбърквайте, докато не се разтопи изцяло.
  • Отново върнете на котлона и загрейте. Добавете Kikkoman PONZU цитрус и разбърквайте, докато не получите еднородна смес.
  • Оставете леко да изстине, но не много и полейте кекса с карамелизираната смес. Накрая поръсете с натрошения шамфъстък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *