Представяме ви един Великденски десерт, който не само ще краси празничната трапеза, но и ще се превърне в любимия кекс на цялото семейство! Не забравяйте, че кефирът е ключът към това кексът да е максимално “свеж” по-дълго време. Приятен апетит!
Детайли
Порции
8 човека
Време на приготвяне
60 минути
Калории
3072 kcal
Съставки за кекса
220 г брашно
70 г меко масло
4 яйца
2 с.л. Kikkoman PONZU цитрус
100 г захар
180 г кефир
2 ч.л. бакпулвер
Съставки за карамела
100 г захар
1-2 с.л. Kikkoman PONZU цитрус
2 с.л. вода
1 с.л. масло
100 мл бита сметана (36%)
Приготвяне на кекса
- Разтопете маслото и захарта и добавете 1 яйце, като през цялото време бъркате. Добавете кефира, и Kikkoman PONZU цитрус и разбъркайте добре.
- Смесете в отделна купа брашното и бакпулвера, след което добавете към тази смес и сместа от стъпка 1.
- Намажете формата за кекс с мазнина по избор, поръсете леко с брашно и изсипете сместа.
- Печете на предварително загрята на 160 градуса фурна за около 40-45 минути, като изпробвате с клечка за зъби дали кексът е равномерно изпечен от всички страни (лекичко прободете кекса с клечицата – по нея не трябва да остава смес). След като е готов, оставете го да изстине.
Приготвяне на карамела
- В метална купичка сложете захарта и водата, сложете я на котлона и разбърквайте, докато захарта се разтопи напълно и продобие карамелен цвят – внимавайте да не стане тъмно кафява, защото ще горчи.
- Отстранете от котлона, добавете маслото, и сметаната и динамично разбърквайте, докато не се разтопи изцяло.
- Отново върнете на котлона и загрейте. Добавете Kikkoman PONZU цитрус и разбърквайте, докато не получите еднородна смес.
- Оставете леко да изстине, но не много и полейте кекса с карамелизираната смес. Накрая поръсете с натрошения шамфъстък.