Dorayaki са традиционни японски палачинки, които винаги се сервират, слепени две по две с плънка.
Консистенцията им е изключително нежна, а приготвянето – бързо, лесно и не изисква особени продукти.
Интересното на тези палачинки е, че традиционно те се пълнят с паста от намачкан подсладен червен боб (anko). Може да го приготвите, като вземете консерва червен боб, намачкате го и го овкусите с мед, ванилия и други подходящи подправки по желание.
Перфектната закуска за уикенда – следвайте нашата рецепта и зарадвайте семейството за почивните дни.
Необходими продукти:
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
3 ч.л. мед
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат (или бакпулвер)
1-2 с.л. прясно мляко (или прясно мляко и вода)
1 с.л. олио
олио за пържене
За пълнежа:
- 1 консерва червен боб
- 2 с.л. мед
- ванилия
- канела
Ако пълнежът от червен боб не ви се нрави, спокойно можете да го замените със сладко, течен шоколад, сирене или друго, с което обичате да похапвате палачинките.
Разбийте добре яйцата със захарта. Прибавете всички останали продукти за палачинковата смес, като оставите брашното накрая. Разбийте добре сместа – така че да не останат бучки – и я оставете да почине 20-30 минути. Пържете палачинките в нагорещен тиган с малко олио, като изсипвате от сместа със супена лъжица. Палачинките не трябва да са разляти, а по-дебели. Пържете и от двете страни до приятен загар.
За да приготвите пълнежа, намачкайте червения боб заедно с меда, ванилията, канелата. Слепвайте палачинките две по две с плънката.
Добър апетит!