Вдъхновен от вечния Scotch & Soda, този уникален Хайбол предлага симфония от богати умами вкусове. Сингъл малт уискито, “напоено” със сушени люспи от паламуд, придобива отличителен опушен и пикантен привкус. Може и да ви звучи малко необичайно, но гарантираме за резултат, който ще искате да опитате отново!
Детайли
Порции
8 човека
Време за подготовка
10 минути
Време за престояване
45 минути
Съставки за опушването на уискито
750 мл сингъл малт уиски, по възможност скоч
2 ч. ч. сушени люспи от паламуд
Съставки за коктейла
30 мл саке
30 мл мирин
1 шепа сушени люспи от паламуд за украса
сушен комбу (лента 5 х 8 см)
2 ч. л. нишесте
боя Nikiri-joyu
Приготвяне
- Комбинирайте изсушените люспи от паламуд с 12-годишното малцово уиски. Оставете сместа да се накисва за 45 минути, след което я прецедете фино в затваряща се бутилка. Може да се съхранява неограничено време, но за оптимален вкус трябва да го използвате в рамките на един месец.
- В малка тенджера смесете соевите сосове, сакето и мирина. Оставете да къкри на среден огън. След като започне да къкри, махнете тенджерата от котлона и веднага добавете сушените люспи от паламуд и сушения комбу. Покрийте тенджерата и оставете сместа да се охлади за един час и го прецедете фино в затварящ се съд. Разбъркайте нишестето, докато се смеси добре; сместа ще се сгъсти. Съхранявайте в хладилника до една седмица.
- С помощта на четка нанесете слой “боя” върху ръба на чаша. Поставете натрошени люспи от паламуд в плитък съд и потопете боядисания ръб в люспите. Добавете кубчетата лед към чашата. Налейте уискито и содата и гарнирайте с малкото парче комбу.