Зелето е синоним за класическа рецепта. Но зелето е и доста модерно напоследък. И то с пълно основание! Здравословно, нискокалорично и невероятно универсално, благодарение на многото разновидности и идеи за рецепти! Вижте сами какво предлагат тези растения, източник на чиста енергия.
Здравословно и универсално: всичко, което трябва да знаете за зелето
Много видове зеле са местни зеленчуци, които се отглеждат регионално и се предлагат сезонно. Всички те са нискокалорични, евтини и лесни за съхранение. Те също така съдържат много витамини и минерали, както и здравословни горчиви съединения. Докато зелето се е смятало за типичен зимен зеленчук, броколите и карфиолът например са истински летни фаворити. А червеното или бялото зеле е в сезона през цялата година.
Видове зеле – толкова разнообразни, колкото и рецептите
Някои видове зеле имат най-добър вкус след продължително готвене, докато други са чудесни и като сурови зеленчуци в кухнята. Ето селекция от ключовите сортове зеле и техните характеристики.
Брюкселско зеле
Класическо зимно зеле, което достига пълна зрялост едва след като е изложено на слана. За първи път са култивирани близо до Брюксел, откъдето идва и името брюкселско зеле, а сезонът им е от края на септември до април. Могат да се приготвят по традиционния начин като зеленчук, да се пекат или дори да се сервират като салата. Нашият съвет: сервирайте ги печени и леко карамелизирани от фурната – тогава ще спечелят дори закоравелите скептици по отношение на зелето!
Червено зеле
В Германия например червеното зеле веднага извиква асоциации с гъска и кнедли – ноемврийски специалитет, където е типичното зимно зеле! То принадлежи към кръглите сортове зеле и може да се съхранява в хладилник до 3 седмици. Идеално е за готвене, например с класическата комбинация от ябълки, а може и да се замразява. Но е вкусно и като освежаваща сурова съставка в салати или рулца от оризова хартия през лятото.
Бяло зеле
Бялото зеле е типичен есенно-зимен сорт и може да се съхранява в хладилник около две седмици. Богатото му съдържание на витамини го прави идеално за по-тъмните месеци на годината. Киселото зеле, приготвено от бяло зеле, е абсолютна класика. Но е също толкова добро в гювечи с кайма или като кремообразно зелево ястие с месо и картофи.
Заострено зеле
Сродно на бялото зеле, но малко по-малко и с по-деликатен вкус. Получава името си от отличителната си форма. За мнозина заостреното зеле е по-лесно за храносмилане и бързо за приготвяне. Просто го нарежете на едро и запържете в малко олио – вкусно! Но може да се направи и на кисело зеле и служи като перфектната основа за салата Coleslaw.
Савойско зеле
Целогодишен сорт зеле. Типично набръчканите му листа му придават много пикантност, но трябва да се измие добре преди готвене. Идеално е за зелеви сарми, като съставка за супа или дори като хрупкава сурова добавка към салати.
Броколи
Близко роднини на карфиола, броколито е в сезон от май до ноември. То е пълно с витамин С и фолиева киселина и остава свежо в хладилник до 4 дни. Печено във фурна, то е перфектна гарнитура към азиатски ястия, пържоли или супи. В Япония има специален сорт, известен като бими, който е кръстоска между зеле кай-лан и броколи.
Къдраво зеле
Или го обичаш – или го изоставяш! Тази зимна класика, произхождаща от Северна Германия, дори се гордее със свои известни зелеви турове – екскурзии в есенната провинция, които завършват с обилно ястие със зелено зеле, като скандалната наденица Пинкел с къдраво зеле. Зеленчукът е много издръжлив и изисква дълго време за готвене. Къдравото зеле обаче сега е много популярно като съставка за смутита или печени чипсове. Освен това е нискокалорично и пълно с витамини!
Карфиол
Особено деликатен член на семейството на зелевите. От октомври до април, карфиолът от масложълт до снежнобял цвят е универсален продукт за всяка кухня. Независимо дали е варен, настърган, бланширан или печен във фурна, като салата или като зеленчук – той може да се приготви по почти безброй начини. Неговият по-малък зелен брат е романеско, който е още по-деликатен за отхапване и има леко ядков вкус.
Китайско зеле
От ботаническа гледна точка, това зеле е кръстоска между ряпа и пак чой. Както подсказва името му, произхожда от Азия. В Европа става известно едва през 20-ти век. Благодарение на отличните си качества за съхранение, сезонът му е от август до март. Независимо дали е готвено, пържено или сурово, то добавя възхитителен хрупкав вкус към всяко ястие. Китайското зеле е основната съставка в сега много популярното корейско ястие кимчи.
А сега, време е и за малко уникално вкусни Кikkoman рецепти със зеле: