Имам си няколко златни здравословни правила – яж разнообразно, готви здравословно, усмирявай апетита си, забавлявай се докато готвиш и се храниш. Опитвам се да ги прилагам всеки ден. Е, по празници и непредвидени събития – гости или парти – няма как – излизам за малко от програмата си. Но като цяло ги спазвам. Днес ще ви запозная с една от любимите си рецепти – мариновани и изпечени във фурната до златисто малки изящни топчици брюкселско зеле. Продуктите не са сложни, нито много. Ще ви е нужен 1 час повече време за мариноването със соевия сос Кикоман, така че сумарно приготвянето на ястието ще ви отнеме около 1 час и 45 минути. Започваме 🙂
Продукти:
2 паунда брюкселско зеле – 1 паунд = 0,454 кг, следователно ви трябва около 900 г
2 литра вода
1/2 ч.ч. сол
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. соев сос Кикоман
3 с.л. зехтин
черен пипер
Как да си приготвим?
Изрязваме дръжките на брюкселското зеле и го почистваме от увехналите листа. Измиваме го добре под течаща вода. В голяма купа смесваме водата, солта, захарта и соевия сос Кикоман. Бъркаме, докато всички съставки се разтворят. Мариноваме зелето в кафявата смес за 1 час, като се уверим,че зелките са напълно покрити от водата. Изцеждаме го от маринатата, без да го плакнем. Овкусяваме го със зехтин и черен пипер. Запичаме го в предварително загрята фурна до 220 градуса за 35 до 40 минути, докато стане хрупкаво отвън и меко отвътре.
Сервирам го като гарнитура или лека вечеря. За любопитните ще припомня още една рецепта с брюкселско зеле – чудните “Мини омлети“.