fbpx

Салата с калмари и 5 подправки

Японската кухня е изобилие от изтънчени вкусове и ярки цветове – истинско пиршество за тялото и душата. Ето и днешната ми рецепта е такава – като излязла от картината на майстор художник. Предлагам ви днес да сготвим “Богата японска салата с калмари с 5 подправки”. Да не губим време в приказки, защото още повече ще огладнеем 🙂

Необходими продукти:
Около 600 г калмари
2 счукани скилидки чесън
60 мл Кикоман соев сос лайт
1 с.л. фъстъчено или слънчогледово олиоsoev-sos-light
1 с.л. от микс „5 азиатски подправки” – канела, звезден анасон, карамфил, сечуански пипер и резене

Дресинг:
1 с.л. Ккоман соев сос лайт
1 с.л. мирин – вид оризово вино, подобно на саке (можете да го замените с леко бяло вино)
¼ с.л. сусамово олио
3 с.л. сок от нар (продава се в големите супермаркети)

Салата:
1-2 малки тиквички, нарязани на тънки и дълги ленти
1 малък морков, обелен и нарязан на тънки и дълги ленти
½ краставица, обелена и нарязана на тънки и дълги ленти
Пресен кориандър или магданоз за декорация

Начин на приготвяне:
Разполовявамескаридите по дължина, след това ги нарязваме ги на парчета. Слагаме ги в „плик с цип”, в който добавяме чесъна, 5-те подправки, Кикоман соевия сос лайт и олиото. Ако в магазина не намерим „5 азиатски подправки”, можем да си ги приготвим сами. Оставаме калмарите в хладилника да се мариноват за 30 минути.

Междувременно приготвяме дресинга за салатата.

Загряваме скарата  на средна температура, изцеждаме и подсушаваме калмарите от маринатата и ги изпичаме за 3-4 минути от всяка страна или докато станат готови. Внимаваме да не ги препечем 🙂

Сервираме в чинии зеленчуковата салата, отгоре разпределяме скаридите и поливаме с дресинга. За разкош слагаме клонче кориандър.

За любопитните предлагам 2 рецепти, които идеално се съчетават с тази салата:

Пиле “Япония” с джинджифил

Пареща супа с ориз по японски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *