fbpx

Bento lunch: кутия за злояди деца

Този стил горещо, ама мнооооого горещо го препоръчвам за злояди деца! Просто опитайте някой път да им поднесете „омразните” броколи или нещо друго, което не обичат, но пък е полезно да хапват, по такъв интересен начин. Ще се изумите от резултата!

Освен в Япония, традицията я има и в Индия, където на обяда в кутия казват Тiffin. Също и в Корея под името Dosirak. В Тайван го търси като Biandang. А на Филипините като Baon.

В началото бенто представлявали дървени кутии за обяд, в които се поднасяла храната за ханами (традиционна японска церемония за приветстване красотата на цветята) или чаената церемония. По-късно, някъде в края на 19-ти век, бенто започват да се продават и в магазините, и най-вече на железопътните гари – така пътниците имали възможност да се заредят с храна за изпът.

През 80-те години бенто прави своята малка революция – появяват се микровълновата печка и т.нар. „удобни магазини близо до дома” . Така дървените и металните кутии са заменени с пластмасови такива, в които отново могат да се видят отделенията с малки здравословни порциики храна.

Има няколко традиционни форми на кутиите за бенто – “hangetsu”(във формата на полумесец), “shokado” (с 4 равни по размер отделения) и т.н., но изборът на материали и форми често е повлиян от модата.

Бенто е навсякъде в Япония – в училище, в офиса, в супермаркета, в ресторанта, на гарата, на летището…, защото се приготвя бързо (15-20 минути), а осигурява здравословен и диетичен обяд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.