Какво е нужно за перфектното барбекю: хубаво месо, подходящи марината и заливка, свежа салата и апетитен дип. Е, тази рецепта ти предалага всичко това, а за резултата не се съмнявай – перфектен е, наистина. Приятен апетит!
Детайли
Порции
4 човека
Врме за подготовка
Време за готвене
15 минути
Време за марината
120 минути
Съставки за марината
семената от 1 ванилова шушулка
прясно смлян черен пипер
1/2 ч.л. накъсана мащерка
2 щипки канела
4 с.л. зехтин
2 ч.л. кленов сироп
Съставки за заливка
1 скилидка чесън
1 глава лук шалот
3-4 с.л. уиски
100 мл прясно изцеден портокалов сок
Съставки за салатата
1 голяма краставица
1 малък пъпеш или половин диня
200 г бяло сирене
2 с.л. зехтин
2 червени чушки
2-3 с.л. бял винен оцет
2 ч.л. мед
прясно смлян черен пипер
Съставки за соев дип
1 скилидка чесън
няколко листа босилек
250 г разтопено масло
3 с.л. настърган пармезан
1 с.л. кленов сироп
лимонов или черен пипер
Приготвяне
- Пригответе марината и подгответе месото – хубаво го измийте и след това го подсушете с кухненска хартия. След като сте изтънили леко пържолите с чук за месо, намажете ги обилно с маринатата и ги оставете да престоят в хладилник поне за 2 часа.
- Пригответе заливката: обелете чесъна и лука и блендирайте, след което добавете Kikkoman естествено ферментирал соев сос и останалите съставки за заливката и отново блендирайте. Накрая добавете черен пипер на вкус и оставете в хладилника поне за половин час.
- Подгответе салатата: вижте тук подробно всички стъпки за приготвянето на салата.
- Подгответе соевия дип: измийте, обелете и нарежете на ситно чесъна. Добавете нарязаните на лентички листа от босилек. Добавете Kikkoman естествено ферментирал соев сос и останалите съставки и разбъркайте, докато се получи еднородна смес, след което овкусете с пипер.
- Приготвяне на барбекюто: подредете пържолите върху барбекюто. В зависимост колко добре изпечено искате да е месото, оставете ги на температура между 50 и 60 градуса. Когато са готови, залейте обилно със заливката, след което сервирайте с гарнитура и соевия дип в отделна купичка за сосове.
- СЪВЕТ: Всеки обича пържолата различно изпечена. Ето каква температура е необходима за различните степени:
– 48–52°C: недопечено (rare)
– 52–55°C: средно недопечено месо (medium-rare)
– 55–59°C: средно изпечено (medium)
– 60–62°C: много добре изпечено (well done)