Решихме да съчетаем две от любимите ни летни ястия – бургерите и морската храна. Ами, резултатът е повече от перфектен – увери се сам!
Детайли
Порции
4 човека
Време за подготовка
10 минути
Време за готвене
25 минути
Калории
<strong>3457 kJ / 825 kcal</strong>
Съставки за хлебчетата
100 мл сок от ¼ – ½ ч.л. куркума в 100 мл вода
1 кубче мая
1 яйце, като отделите жълтъка от белтъка
250 г брашно
1 с.л. захар
сол
40 г разтопено масло
няколко листа мащерка
Съставки за бургерите
600 г филе от сьомга
1/4 ч.л. черен пипер / лимонов пипер
1 голям домат
1 тиквичка
2 сушени смокини
3 с.л. горчица
1 ч.л. кленов сироп
4 големи слайса кашкавал по избор
Приготвяне
- Пригответе тестото за хлебчетата: затоплете ¼ – ½ ч.л. куркума в 100 мл вода, след което към нея добавете натрошената с вилица мая и разбъркайте, за да се разтвори хубаво. Добавете към този разтвор брашното, захарта, ½ ч.л. сол, разтопеното масло, няколко листа от мащерка и жълтъка и месете, докато се образува меко и гладко тесто. Сложете готовото тесто в плик и го оставете да втаса на топло място за около 1 час.
- Оформете тестото в 4 плоски хлебчета за бургери и ги оставете да втасат още 20 минути. Предварително загрейте фурната до 200 ° C (180 ° C с вентилатор). Намажете хлебчетата с белтъка, поръсете с малко мащерка и печете във фурната за около 15–20 минути. След като се изпекат, оставете ги да се охладят.
- Пригответе бургерите: подсушете филето от сьомга и го поставете в блендер с пипера и Kikkoman естествено ферментирал соев сос. Оформете сместа от сьомга в 4 бургера и ги поставете в хладилника, докато подготвяте и самото барбекю.
- Измийте и обелете домата и нарежете на 4 дебели филийки. Измийте тиквичката, изрежете краищата и нарежете по дължина на тънки филийки.
- Пригответе смокиновия горчичен сос: смесете смокините, горчицата и кленовия сироп с помощта на блендер. Разрежете хлебчетата за бургер на две и намажете обилно вътрешните страни на всяка половина със смокиновия горчичен сос.
- Поставете бургерите от сьомга върху барбекюто за около 6-8 минути и добавете доматите и резените тиквички в последните 2-3 минути. Отгоре долната половина на кок с домати, резени тиквички, бургер от сьомга и сирене за сервиране.
- Сглобете перфектния бургер със сьомга: поставете долната половина на хлебчето, обилно намазано с горчичения сос, и върху него сложете резен домат, отгоре резен тиквички, отогоре бургер и накрая кашкавала, след което похлупете с горната половина на хлебчето.