Изключително лесно за приготвяне BBQ изкушение, отличен избор за любителите на телешко месо. Перфектно подправени и изпечени гърди на скара, гарнирани с маринована краставица в Kikkoman оризов оцет за суши и свеж сос от лайм, подсилен с аромата и вкуса на Kikkoman естествено ферментирал соев сос и Kikkoman Терияки BBQ с мед. Насладете се на BBQ сезона с още BBQ рецепти от Kikkoman!
Детайли
2 човека
24 часа
130 минути
536 kcal / 2238 kJ
Съставки
300 г телешки гърди
2 с.л. чесън на прах
2 с.л. лук на прах
1 с.л. прясно смлян черен пипер
2 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. смлян карамфил
¼ чаена лъжичка люто чили на прах
100 г кафява захар
Съставки за маринованата краставица
1 краставица
4 с.л. Kikkoman оризов оцет за суши
1 лайм (за сок)
4-5 листа прясна мента
Съставки за соса
4 с.л. зехтин
2 с.л. Kikkoman Терияки BBQ с мед
1 с.л. сок от лайм
2 с.л. горчица
Приготвяне
- Смесете всички подправки и Kikkoman естествено ферментирал соев сос, за да създадете ароматна марината. Покрийте гърдите с марината, така че цялото месо да е покрито. Поставете в херметически затворен съд в хладилника за 24 часа.
- След като се маринова, извадете месото от хладилника и го запечете на скара на 240 – 250 °C за 3 – 4 минути от всяка страна. Когато се запече хубаво, го увийте плътно в алуминиево фолио, намалете температурата на 180°C и поставете отстрани на скарата, за да избегнете пряка топлина. Покрийте с капак и гответе за 1½-2 часа. След това извадете месото от скарата и го оставете да престои върху дъска за рязане за 10 – 15 минути, преди да го нарежете.
- Нарежете краставицата на тънки филийки. Овкусете с Kikkoman оризов оцет за суши, Kikkoman естествено ферментирал соев сос и сок от лайм. Разбъркайте добре, след това добавете листата мента и оставете да се мариноват в хладилника за минимум 20 минути или до 3 – 4 часа.
- Разбийте всички съставки за соса в гладък сос.
- Месото се изважда от фолиото, нарязва се на филийки, залива се със соса и се поръсва с листа пресен магданоз. Сервирайте с маринованата краставица от стъпка 3.
One Response
Благодаря за рецептата. Много добре се съчетава всички компоненти. Домашните останаха много доволни. Още един път благодаря.