Пикантни шишчета от сейтан, мариновани в ароматен соев сос със сусам и кимион, съчетани с освежаваща салата от сусам и киноа – вкусен фюжън, който ще задоволи любителите на веган храната и класическата кухня! А уникалният умами вкус е гарантиран от дуото естествено ферментиралия соев сос Kikkoman и Kikkoman КИМЧИ пикантен чили сос. Насладете се на BBQ сезона с още BBQ рецепти от Kikkoman!
Детайли
Порции
2 човека
Време за мариноване
60 минути
Време за приготвяне
30 минути
Калории
3014 kJ / 721 kcal
Съставки
300 г натурален сейтан
3 с.л. олио
1 с.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян чесън
1 ч.л. смлян лук
1 с.л. люспи мая
1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. сусамово масло
Съставки за обвивката
150 г киноа
3 с. л. олио
1 скилидка чесън
1 с.л. сусам
½ връзка кориандър
½ връзка пресен лук
1 краставица
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
- Нарежете сейтана на дълги ленти или кубчета. Смесете олиото, естествено ферментиралия соев сос Kikkoman, кимиона, нарязаните чесън и лук, люспите мая, оцета и сусамовото масло в купа. Намажете сейтана обилно с маринатата и охладете за поне 1 час.
- Сварете киноа според указанията на опаковката. Загрейте олиото в тиган. Към сгорещеното олио добавете Kikkoman КИМЧИ пикантен чили сос, нарязана скилидка чесън и сусам. Оставете да изстине. След като изстине се смесва с киноата.
- Нарежете кориандъра и пресния лук. Нарежете краставицата на малки кубчета. Смесете кашата от киноа от стъпка 2 с кориандър, пресен лук, олио и краставица. Подправете със сол и черен пипер.
- Изпечете сейтана на шишчета или на парчета. Поръсете със сусам от всички страни преди барбекю. Гответе до златисто кафяво и леко хрупкаво. Сервирайте със салата и лайм.
Съвети
- Ако нямате сейтан, можете да го замените с тофу.
- Приготвянето на сейтан само по себе си е лесно: пригответе тесто от брашно и вода (1 кг брашно към 300 – 350 мл вода). Поставете в купа със студена вода и месете, докато водата стане млечна. Сменете водата с прясна вода и продължете да месите. Повторете няколко пъти, докато остане около ¼ от първоначалното количество тесто. Този процес премахва цялото нишесте от тестото, оставяйки чист глутен.