fbpx

Бами Горенг

Любовта на холандците към лютите храни датира от XIX век, когато жителите на холандските колонии в Индонезия мигрират към Холандия. Днес Наси Горенг или Бами Горенг е почти национално ястие. Искате да го опитате, но отпуската ви свърши и нямате време и възможност да отидете до Холандия? Аз ще ви разкажа как може да се сдобиете с тази вкусна гозба само в рамките на 25 минути.

Време за подготовка: 15 минути

Време за готвене: 10 минути

1 с.л. самбал оелек

3 с.л. Кикоман марината с мед и чесън – една от любимите ми 😉soev-sos-normal

4 с.л. зеленчуково или слънчогледово олио

2 моркова, нарязани на тънки ивици

½ червена чушка, почистена от семките и нарязана

100 гр.зелен фасул, нарязан по дължина

4 стръка пресен лук, нарязан

1 парче пилешки гърди или 2 пилешки бутчета, обезкостени и нарязани на малки парчета

100 гр. замразен грах

225 гр. паста, cварена

200 гр. сварени и обелени скариди

1 голямо яйце, разбито

2 с.л. печени солени фъстъци, нарязани наедро

Соев сос

1. Смесете самбал оелекът със соса от мед и чесън.

2. Загрейте 2 супени лъжици олио в уок и запържете морковите и чушките за 2 минути. Добавете зеления фасул и пресния лук и запържете и тях за около 2 минути. Извадете ги от уока и ги сложете настрана.

3. Добавете още една супена лъжица олио в уока и запържете пилешкото за 2 минути. Добавете запържените зеленчуци, заедно с грахта, пастата и скаридите и ги залейте със сместа от мед и чесън.

4. Усилете котлона за 3-4 минути. Преместете в съд за сервиране и поддържайте ястието топло.

5. Загрейте остатъка от олиото в малък тиган и запържете яйцето. Нарежете го на ивици и го изсипете върху пастата. Сервирайте като поръсите с фъстъците и полеете със соевия сос.

Съвет:

Самбал оелекът е страшно лют сос, направен от смачкани люти чушки. Ако предпочитате, можете да го замените с по-мек чили сос.

Варианти:

Наси Горенг традиционно се приготвя с ориз. За да разчупя стереотипа аз приготвям и вегетариански вариант, при който използвам като заместител ленти или кубчета твърдо тофу и допълнителни зеленчуци, като например гъби, червена чушка или китайско зеле.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.