Любовта на холандците към лютите храни датира от XIX век, когато жителите на холандските колонии в Индонезия мигрират към Холандия. Днес Наси Горенг или Бами Горенг е почти национално ястие. Искате да го опитате, но отпуската ви свърши и нямате време и възможност да отидете до Холандия? Аз ще ви разкажа как може да се сдобиете с тази вкусна гозба само в рамките на 25 минути.
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 10 минути
1 с.л. самбал оелек
3 с.л. Кикоман марината с мед и чесън – една от любимите ми 😉
4 с.л. зеленчуково или слънчогледово олио
2 моркова, нарязани на тънки ивици
½ червена чушка, почистена от семките и нарязана
100 гр.зелен фасул, нарязан по дължина
4 стръка пресен лук, нарязан
1 парче пилешки гърди или 2 пилешки бутчета, обезкостени и нарязани на малки парчета
100 гр. замразен грах
225 гр. паста, cварена
200 гр. сварени и обелени скариди
1 голямо яйце, разбито
2 с.л. печени солени фъстъци, нарязани наедро
Соев сос
1. Смесете самбал оелекът със соса от мед и чесън.
2. Загрейте 2 супени лъжици олио в уок и запържете морковите и чушките за 2 минути. Добавете зеления фасул и пресния лук и запържете и тях за около 2 минути. Извадете ги от уока и ги сложете настрана.
3. Добавете още една супена лъжица олио в уока и запържете пилешкото за 2 минути. Добавете запържените зеленчуци, заедно с грахта, пастата и скаридите и ги залейте със сместа от мед и чесън.
4. Усилете котлона за 3-4 минути. Преместете в съд за сервиране и поддържайте ястието топло.
5. Загрейте остатъка от олиото в малък тиган и запържете яйцето. Нарежете го на ивици и го изсипете върху пастата. Сервирайте като поръсите с фъстъците и полеете със соевия сос.
Съвет:
Самбал оелекът е страшно лют сос, направен от смачкани люти чушки. Ако предпочитате, можете да го замените с по-мек чили сос.
Варианти:
Наси Горенг традиционно се приготвя с ориз. За да разчупя стереотипа аз приготвям и вегетариански вариант, при който използвам като заместител ленти или кубчета твърдо тофу и допълнителни зеленчуци, като например гъби, червена чушка или китайско зеле.