Първо ще започна с обяснението какво е “чътни” – това е е вид индийско ястие, което прилича на лютеница, но в него освен зеленчуци и подправки се използват и традиционни местни плодове. Има различни видове чътни, също както българската лютеницата. А сега става още по-интересно, защото индийската рецепта ще я подправим с Японски Кикоман терияки сос. Заради захарта, това чътни прилича по-скоро на сладко. Да започваме да готвим!
Продукти:
500 г ябълки, обелени, почистени и нарязани на едро
1 глава лук, нарязан на ситно
2 ч.ч. захар
1 кафена чаша стафиди
3/4 ч.ч. Кикоман терияки и марината сос
1/2 ч.ч оризов оцет
3 с.л. нарязан на ситно корен от джинджифил
Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера смесваме ябълките, лука, захарта, стафидите, Кикоман терияки соса, оризовия оцет и джинджифила. Покриваме с капак и оставяме да ври за около час на слаб котлон, като разбъркваме от време на време.
След това махаме капака и отстраняваме от котлона, едва когато сместа се сгъсти добре. Готовото чътни пълним в стерилизирани бурканчета, за да не се изгуби аромата му, и поставяме в хладилник да отлежи поне 1 ден преди да е готово за консумация.
Добро похапване!