Е, няма как в седмицата на Великденските празници, след като преговорихме как се боядисват яйца, да не споделя още една рецепта с агнешко. Въпреки че в нея участва Кикоман соевия сос, заради кус-куса прилича малко на мароканско ястие. Но без значение какъв точно е произходът на рецептата, тя е много подходяща за семейни тържества.
Използвам случая да ви поздравя за големия християнски празник Великден и да ви пожелая на вас, моите читатели, много вяра и надежда през нелеките делници. Нека любовта озарява сърцата ви.
И понеже знам, че ще посрещате скъпи гости у дома си, веднага започвам с рецептата.
Подготовка: 2 ч. и 45 мин.
Мариноване: 5 ч.
Продукти за 4 порции:
По 1 с.л. от 3-те подправки: сух джинджифил, кориандър и куркума
675 г агнешко месо, нарязано на парчета по 2.5 см
6 с.л. зехтин
1 глава лук, обелена и нарязана на кубчета
3 скилидки чесън, обелени и смачкани
2 големи моркова
150 г накиснати сушени кайсии и нарязани на половина
400 г нарязани домати
300 мл агнешки или друг бульон
2 с.л. Кикоман соев сос
Начин на приготвяне:
Предварително мариноваме агнешкото в 3-те подправки за около 5 часа в хладилника. Загряваме 2 с.л. зехтин и запържваме агнешкото на слаба температура. Прибавяме лука и пържим още 5 минути. Прибавяме още чесъна и морковите, и готвим още 2 минути. Слагаме в яденето кайсиите, доматите, бульона и Кикоман соевия сос. Оставяме ястието да заври, прехвъряме го в тажин (гювеч), слагаме го във фурната и го оставяме да се сготви 2 часа.
Сервираме с запечени на грил зеленчуци, маслини, печени, обелени бадеми и хариша (използва се в източната кухня, състои се от пюре от люти чушки.) Като гарнитура може да сварим кус-кус.
Вариант 2: Можем да заменим агнешкото с пилешко, като намалим времето за готвене с 1 час.
Вижте и други агнешки рецепти:
Глазирано агнешко по японска рецепта
Печени пролетни агнешки ребърца с аспержи