fbpx

За какво да ползваме оригами?

Оригами е древно изкуство за сгъване на фигурки от хартия. Оригами тръгва от Китай, където е изобретена хартията,  като обслужва религиозните обреди. Днес оригами е широко разпространено в Япония и Китай и има множество практически приложения, които са популярни в цял свят. Ето моите 7 идеи:

1. Оригами фигури за детски играчки
2. Оригами фигури за бижута – обеци, колиета, брошки
3. Оригами – лампи
4. Оригами – луксозни пликове за покани
5. Оригами – кусудами пособия в часовете по геометрия в училище
6. Оригами – кусудами – играчки за елха или други не сезонни декорации за стаята и офиса, плюс и за ароматизатори
7. Оригами модулни – кутии за подаръци, мини кошници и др.

Тук ще допълня, че съвременното изкуство не познава граници. Творци от различни сфери се вдъхновяват от оригами и го използват в детайли и апликации на рокли и чанти, правят пана и картини на принципа на оригами или директно вграждат в композицията на творбата фините хартиени фигури.

Не е трудно да се научим да сгъваме оригами – има много модели, организират се курсове, в книжарниците се продава специалната хартия. Особено днес, то става все по-популярно заради еко посланието си. Хартията е евтина и може да се рециклира. Единственото, което ни трябва е голямо желание и време за работа.

Свършвам дотук и само ще ви кажа в аванс, че очакваме в България през септември да се проведат традиционните Японски дни на културата, където със сигурност ще бъдат показани различни оригами, аз ще бъда там, за да направя много снимки, които ще споделя с вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *