fbpx

6 златни съвета за деца без апетит

Много деца имат проблем с апетита. А може би майките им имат проблем с апетита им, а децата всъщност са съвсем добре 🙂 По темата може да се разсъждава надълго и нашироко, но ще обобщя моите мисли по въпроса:

1. Гответе вкусно
Вложете знания, вложете старание, вложете умения, вложете настроение в готвенето. Всичко това се акумулира накрая в положителен знак в крайния резултат в чинията.

2. Гответе с по-малко подправки
Вкусовите рецептори у децата са много по-развити, отколкото при възрастните. Затова гответе с по-малко подправки. Затова Кикоман натуралния соев сос е идеалната алтернатива на солта и пипера. Оставете детето само да доовкуси яденето си в чинията. Това може да бъде дори възпитателно – първи стъпки в кулинарията. “Виж как  с няколко капки зехтин или соев сос оризът става много по-вкусен.  И то благодарение на твоя принос. Ти си част от процеса на готвенето, който завършва на масата, когато храната вече е сервирана”.

3. Гответе заедно
Колкото и малко да е детето:
– включвайте го в пазаруването – обяснявайте му кой продукт за какво ви трябва, научете го да разпознава храната в магазина;
– искайте мнението му за седмичното/дневното меню, най-малкото го обсъждайте заедно;
– децата обожават да пипат неща с ръцете си, да правят нещо – възползвайте се от това и месете заедно тесто, късайте зелени листа за салата и т.н. С тъпо детско ножче може да му дадете да нареже банан за салата. Направете заедно хамбургер.

4. Щом има храна, няма гладни
Щом в хладилника има храна, щом на масата има храна, никое дете няма да остане гладно. Колкото повече се вманиачавате на тема “Моето дете не иска да яде”, толкова повече то се съпротивлява и отказва да се храни.

5. Храната е радост
Децата “попиват” от семейната философия и атмосфера. Ако на масата сядате всички заедно усмихнати и в добро настроение, не се карате, а си говорите за приятни неща, апетитът ще дойде сам.

6.Храната като игра
Има две противополжни мнения дали с храната трябва да се играе. Въпрос на ценности. Все пак – пробвайте да използвате храни/продукти за направата на картинки или си направете семейно състезание кой по-красиво ще декорира/сервира храната в чинията.

И накрая – всички хора имат различен апетит – едни са по-лакоми, други не ядат толкова много. Така е с децата. Важното е да възпитаме от тях правилно отношение към яденето – яденето е удоволствие, яденето е социална дейност – то ни сближава с приятелите, яденето е радост, но не самоцелна. Има лек за злояди деца – това е родители с въображение!

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *