Ако сте били в Япония, лесно бихте забелязали, че рибата и морските дарове изобилстват в традиционните ястия. Кухнята там обаче предоставя и много предложения за хората, които избягват месото и месните продукти, или тотално са ги изключили от менюто си. Предлагам ви 5 традиционни японски ястия, които са подходящи за вегетарианци.
Гохан или варен ориз
Ако питате японците, ще ви кажат, че са убедени, че техният ориз е най-вкусният на света. Прекарвайки дълго време в Страната на изгряващото слънце, може и да се съгласите с тяхното мнение. Бял, лепкав сварен – това са класическите характеристики на гохан ориза. Много често, когато вегетарианците не могат да намерят подходящо ястие за себе си, избират него.
Нама тофу
Това е свежо тофу, сервирано с настърган джинджифил и соев сос. В Япония ще ви кажат, че има огромна разлика между тофу и тофу и всичко зависи дали ще попаднете в ресторант, който го приготвя добре.
Киримочи
Вкусът и вариациите на мочи са много различни в японската кухня. Десертът е много подходящ за хора, които не се хранят с месо, дори и за вегани. Тук обаче ви предлагам киримочи, което се прави на грил и се сервира с топинг със соев сос.
Едамаме
Това е любимата на всички в Япония, и не само, гарнитура. Осолени неузрели соеви зърна. Много често японците използват едамамето като парти храна.
Зеленчуци с мисо Мисо пастата се прави от ферментирали соеви зърна, ориз, пшеница или ечемик. Тя е една от фундаменталните съставки в японската кулинария. Често се сервира като дип за свежи, гриловани и варени зеленчуци.