Представете си: ядете японско ястие с пръчици за хранене, а не с вилица. Истинска екзотика е чужденец да се научи да яде японско ястие с пръчици. Но, пък всички, усвоили техниката, споделят, че преживяването на храната е съвсем различно. Започвате да се чувствате част от японската кулинарна традиция.
Днес подбрах за вас 5 любопитни съвета за храненето с пръчици, които се спазват в Япония, добре е да прилагате в азиатските ресторанти в България или където и да отидете по света, а защо не и у дома – в домашна обстановка.
1.Не разравяйте яденето с пръчиците. Не ги забождайте в яденето/ориза да стърчат вертикално – това е уместно само на гощавка при погребение.
2. Не предавайте храна с пръчици на други пръчици. Това символизира японския погребален ритуал. Ако искате да споделите храна, сложете я в свободна чиния.
3. Не оставяйте пръчиците в чинията на кръст, това в Япония символизира смърт. Оставете ги една до друга.
4. Не тропайте с пръчиците по чинията. Така правят просяците в Китай.
5. Не посочвайте с пръчиците – човек или предмет и не ги размахвайте по време на разговор.
Спазването на горните правила ще ви спаси от неловко положение и ще добави удоволствие към храненето.
За любопитните припомням:
Полезни съвети за здравословно хранене от японската кухня