Суши не е просто японско ястие, за мнозина то е ритуал в събота вечер, начин да се докосваме често до културата на Япония. Не забравяйте да го приготвите/консумирате само с качествен соев сос, като Кикоман соев сос или Тамари соев сос без глутен. Ето няколко любопитни истории, свързани с любимото ни суши.
1. Въпреки че Япония получава пълните заслуги за това, което наричаме суши в наши дни, първите суши хапки са се зародили в Югоизточна Азия по поречието на р. Меконг. След това ястието се пренася в Китай и едва тогава рецептата за суши стига до Япония.
2. Първоначалната идея за консумация на суши е била то да бъде евтина, бърза закуска, която да се яде с ръце по време на театрално представление, подобно на пуканки.
3. Единственото нещо, което е забранено на Императора, е да яде суши от риба балон. Тъй като тя съдържа смъртоносна за човека отрова в жлезите си, и ако сушито не бъде приготвено правилно,съществува реална опасност за здравето. Суши майсторите, които се обучават в приготвянето на хапки от риба балон биват признати едва когато изядат собственото си творение и оцелеят.
4. Японците са толкова нетърпеливи, че нямали време да чакат рибата да се сготви. Така било измислено сушито.
Втори вариант на тази легенда:
Жената към мъжа: “Гостите ще дойдат след 3 минути! Картофите изгоряха, печката се развали, магазините са затворени. Имаме само ориз. Направи нещо!” Мъжа поглежда към аквариума с риба. И така сушито било измислено.
Препоръчвам ви още по темата:
Различни рецепти за суши