Нямате време или енергия да планирате обяда си всеки ден? Често изхвърляте остатъците? Тогава приготвянето на заготовки за следващото хапване е точното нещо за вас! Правите седмичен план, пазарувате наведнъж и приготвяте основни съставки като ориз или картофи в правилните количества за всичките си ястия. Това е умен подход, спестява много време и гарантира, че нищо не отива напразно. С правилните идеи за рецепти ще имате и балансиран план за хранене с много зеленчуци, вместо да разчитате на бързо хапване от типа на поредния сандвич.
Какво точно представлява приготвянето на храна?
Основното правило: изберете съставки, които се запазват добре. Миди, сурово месо, деликатни листни салати или много узряло сирене не са най-добрите варианти. Но, по принцип, можете да готвите веган, вегетариански или с риба и месо, в зависимост от вашето настроение и апетит. Важното е, че тези съставки са предварително сварени или термично обработени веднага след покупката. След това можете да ги използвате за различни ястия.
Препоръчителни зеленчуци
Ето кратък списък на вкусни и препоръчителни зеленчуци, които е добре винаги да имате под ръка: броколи, карфиол, картофи, сладки картофи, краставици, моркови, чушки, тиквички, маслини, цвекло.
Добри източници на протеини
За да сте сигурни, че получавате достатъчно количество протеин и фибри с приема на храна, снабдете се с: боб, леща, нахут, киноа, булгур, фалафел, ядки, тофу, варени скариди, пиле, твърдо сирене, фета, варени яйца.
Нашият 5-дневен план за вашето перфектно приготвяне на храна
Нашият 5-дневен план показва колко лесно и удобно е да имате готов обяд без стрес и надпревара с времето, а за чисто и вкусно удоволствие. Планирайте, пазарувайте и подгответе и седмицата е подредена! Имаме три вкусни алтернативи за всеки ден. Можете, разбира се, да комбинирате нашите рецепти поотделно или да ги замените с други, които са с подобни основни съставки.
понеделник
А) Kikkoman фалафели
Б) пюре от сладки картофи
В) кюфтенца в сос ширача с ориз
вторник
А) халуми шишчета върху билков ориз
Б) тортия с морски дарове
В) яйчен ориз със зеленчуци
сряда
А) рибена супа със скариди и треска
B) вегетариански зеленчуков омлет
В) филе от сьомга с хрупкава бадемова коричка
четвъртък
А) хумус от цвекло
Б) каша от просо с карамелизиран банан
В) сандвич с паста от сьомга
петък
А) тиквени гофрети
Б) ньоки с прошуто
В) пюре от мачкан картоф, пащърнак и праз
Още няколко съвета за заготовките
Уверете се, че имате достатъчно кутии за съхранение с различни размери, които се затварят добре и могат да задържат надеждно течности.
Направете план за цялата седмица: какво искам да ям и кога? Направете списък за пазаруване след това, за да можете да следите какво ви трябва.
Когато избирате рецепти, стремете се към балансирана комбинация от протеини, въглехидрати и зеленчуци спрямо месо. Здравословните мазнини, като добрите масла, също трябва винаги да се включват.
И накрая, запасяването с някои дълготрайни основни продукти като леща, хумус, ориз или соев сос Kikkoman прави приготвянето на храна още по-лесно и приятно. Пробвайте и се забавлявайте!