fbpx
станка стоянова know how to cook

13 за щастие със Станка

Днес споделяме с теб отговорите на нашите 13 въпроса за щастие, които Станка от Know How To Cook така мило пък сподели с нас. И ако тя, определено, знае как да готви, то ние за пореден път се убедихме, че с щипка любов всичко е възможно! 🙂 Приятно четене!

Как започна всичко? Кой или какво отприщи увлечението ти по готвенето?

Идеята за създаването на Know How To Cook се роди спонтанно през пролетта на 2010. Исках да имам място, в което да записвам любимите ни рецепти. Идеята за блог ми изглеждаше чудесна, защото така по всяко време и от всяко кътче на света можех да имам достъп до рецептите си. В течение на времето все повече хора започнаха да посещават блога ми, да приготвят рецептите. Това ми даде стимул да продължа да го развивам и да бъда полезна.

Дълъг ли е пътят от първото готвене до това интервю?

Много, много дълъг. Около 20+ години. Първото ми готвене, за което пазя спомени, е от тинейджърските ми години. Не беше много успешно, но пък ентусиазъм не ми липсваше.

Кой е най-големият ти учител в кухнята?

Основните неща съм научила от баба и мама. Първата готвеше вкъщи, когато бях дете, а мама е технолог по образование и има доста опит в сладкарството и хлебопроизводството. Провалите са най-големият учител, а моите не са били един или два.  До ден днешен има ястия, които не ми се получават от първия път. Това е съвсем в реда на нещата, особено когато експериментирам.

Има ли вкусната рецепта тайна?

Да. Tайната не е една, а са две – качествени сезонни продукти и любов.

Коя е подправката, която може да оправи всяко ястие?

Има ястия, които са неспасяеми, но обикновено щипка сол върши чудеса.

Защо соев сос? Кое е любимото ти ястие със соев сос?

През последните години консумирам соев сос доста рядко, поради лични причини, но едно от последните неща, които хапвах наскоро са гъби, мариновани в соев сос и изпечени на барбекю. Толкова семпло и толкова вкусно. Умами вкусът, който соевият сос добавя към всяко ястие, е несравним.

Има ли ястие или рецепта, която никога не би дръзнал да направиш?

Интересен въпрос. Не съм се замисляла. В момента не се сещам за такова. През годините е имало доста ястия, които съм си мислила, че никога не бих се престрашила да приготвя сама. Изглеждали са ми прекалено сложни и с много техника, но в определен момент съм се престрашавала да сготвя.

Кое е общото между вкусното ястие и успешната връзка?

Любовта, уважението и отношението. Както в една връзка трябва да имаш уважение към партньора, да му показваш любовта си, така и в кухнята трябва да уважаваш продуктите, да готвиш с любов. Негативните мисли и отрицателни емоции нямат място в кухнята. Там се влиза с усмивка и добро настроение. Иначе нищо не се получава.

Кой е онзи кулинарен трик, с който винаги можеш да омилостивиш любимия?

Вкусна вечеря и голяма купа салата. Без значение от сезона, салатата вкъщи е задължителна.

Кои са трите задължителни съставки на перфектната вечеря?

Вкусна храна, добро настроение и приятна компания.

Как се задържа интересът на хората толкова време?

Може би хората най-добре ще отговорят на този въпрос. Според мен, откровеността много помага. Старая се да поднасям полезна и интересна информация, достъпни рецепти със сезонни продукти, които всеки да може лесно да приготви вкъщи.

С какво щеше да се занимаваш днес, ако не умееше никак да готвиш?

Може би щях да продължавам да работя като програмист или да се преориентирам към SEO. Много ми е интересна областта. През последните години изкарах няколко курса, но засега прилагам наученото само за развитието на моя блог Know How To Cook.

Сподели 3 неща, които не знаем за теб.

Всички знаят, че съм бакалавър по Информатика, но малцина знаят, че имам и магистърска степен по Икономика на търговията. Въпреки че живея на морето (от 14 години живея във Варна), не обичам да ходя на плаж. Сбъднахме една от мечтите си и се преместихме да живеем на село, в къща с двор, близо до Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *