fbpx

13 за щастие със Сандра

Сандра Алексиева е създател и автор на един от най-четените кулинарни сайтове у нас: 1001 рецепти.

Как започна всичко? Кой или какво отприщи увлечението ти по готвенето?

От малка кухнята ми беше любимата стая у дома. Бях много любопитна и все си мислех, че готвенето ще остане най-любимото ми хоби. И до днес се изненадвам, че успях да го превърна в професия и изненадата идва от това, че работя постоянно, а усещането ми е, че не съм имала и един работен ден в живота си. Хубаво е човек да прави точно това, което обича.

Дълъг ли е пътят от първото готвене до това интервю?

Само някакви си официални 14 години, откакто съществува бранда „1001 рецепти“. За този период имам над 5 000 сготвени и заснети от мен рецепти зад гърба си и по-същественото – същата бройка на дегустирани ястия. Понякога се чудя как стомахът ми е издържал на цялата ми лакомия.

Кой е най-големият ти учител в кухнята?

Провалът. Нищо не те учи така добре, както лошият, несполучливият опит. А и не се забравят продуктите, времето и усилията, изхвърлени в кофата. Това те прави много внимателен занапред.

Има ли вкусната рецепта тайна?

Да, желанието да стане вкусна. Ако човек не се отказва, търсените резултати винаги са на лице. Понякога от рано, понякога след повече опити. Но винаги идват.

Коя е подправката, която може да оправи всяко ястие?

Солта и захарта, в зависимост от това какво е съдържимо в чинията, обикновено оправят нещата. Соевият сос доста помага – убива неприятните миризми и дава плътен и наситен вкус, което понякога е страхотен коз в кухнята – дава ти шанс да прикриеш недостатъците.

Защо соев сос? Кое е любимото ти ястие със соев сос?

Много са. Маринатата ми за свински ребра на фурна е винаги със соев сос. Оризът по китайски с хрупкави зеленчуци също не може без него. Има дори десерти със соев сос, които са учудващо добри и апетитни, независимо, че продуктът сам по себе си е солен.

Има ли ястие или рецепта, която никога не би дръзнал да направиш?

Да, пача. Желирана или в течно състояние, тя е единственото кулинарно предложение, което вкусовите ми рецептори категорично отказват. Само това така и не успях да се науча да ям. Съответно не мога (и не искам) и да го сготвя.

Кое е общото между вкусното ястие и успешната връзка?

Истината е, че нямат много допирни точки. Ако любовта на мъжа (или жената) минаваше през стомаха, както хората обичат шеговито да казват, беше вярна, то нямаше да има толкова разведени хора по света. А тях ги има, въпреки наличието на нашия сайт. 🙂 И изводът ми е, че брак не се пази с храна. С любов се пази и то безусловна.

Кой е онзи кулинарен трик, с който винаги можеш да омилостивиш любимия?

Винаги имам вино у дома. Така и да няма вечеря, докато я приготвя, всичките ми близки имат на какво да се наслаждават, докато творя.

Кои са трите задължителни съставки на перфектната вечеря?

Вино, добра компания и тиха фонова музика.

Как се задържа интересът на хората толкова време?

С екипа ми никога не се отказахме и не допуснахме да създаваме съдържание на кило, вместо на качество. Другото, което значително помогна, е детското ми любопитство към кулинарната материя. До ден днешен гледам на тази професия като на напълно непозната и не спирам да се уча.

С какво щеше да се занимаваш днес, ако не умееше никак да готвиш?

С реклама, което правя и до днес, защото сайтът ни е безплатен за потребителите и генерира приходи изцяло от рекламни кампании. По образование съм PR специалист и след кулинарията, това е най-голямата ми страст.

Сподели 3 неща, които не знаем за теб.

Имам диплома за гримьор, макар че никога не съм практикувала тази професия. Имам фобия от насекоми и пищя като луда, когато нещо дребно, бръмчащо и с тънки крачета влезе през прозореца на дома ми. Сред любимите ми хобита е да чета книги, свързани с приложна психология и да завършвам курсове с насока бизнес психология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *