fbpx

10 традиционни японски ястия

Японската кухня е една от най-популярните в света и за това си има причина. Основавайки се на „правилото на петте“, тя подчертава разнообразието и баланса. Това се постига чрез използването на пет цвята (черно, бяло, червено, жълто и зелено), пет техники за готвене (сурова храна, печене, варене и пържене) и пет вкуса (сладък, пикантен, солен, кисел и горчив). Със своята естетика на красиво представената храна и използването на пресни висококачествени сезонни продукти не е изненадващо, че японската кухня е вкусна и високо ценена по света. Ако искате да разширите познанията си за японската храна, ето десет от най-добрите традиционни ястия.

Суши

Без съмнение сушито е една от най-известните храни, които идват от Япония. Създадено в древни времена, ястието се ражда от процеса на консервиране на риба във ферментирал ориз. Днес видовете суши изобилстват и то се прави с различни продукти, по различни начини и в различни форми.

Сашими

Векове преди японците да започнат да ядат суши, те са се наслаждавали на суровата риба без ориза. Докато понятието „сашими“ се отнася до всякаква тънко нарязана сурова храна, включително сурово говеждо, пиле и дори кон, рибата и морските дарове са най-популярните видове.

Темпура

Темпура е ястие от панирани морски дарове, риба или зеленчуци. Специално внимание се отделя на начина, по който се нарязват съставките, както и на температурата на панировката (студена) и мазнината за пържене (гореща), така че всяко парче да е съвършено хрупкаво. На някои места в Япония темпурата се консумира с дип сос или пък с ароматизирана сол.

Якитори

Якитори е пилешко шишче на грил. В него се използва всяка част от пилето – включително сърцето, черният дроб и дори пилешкият гребен – за да се избегне разточителството, важен елемент от японската култура на хранене. За разлика от други традиционни японски храни, якиторито започва да се консумиран едва от средата на 17 век, тъй като яденето на месо е било до голяма степен табу в продължение на няколко века.

Мисо супа

Супата от мисо е основна японска храна, която се сервира с всяко традиционно ястие. Тя се прави от даши бульон – от риба или водорасли, комбиниран със соева паста мисо. Целта на супата е да допринесе за т. нар. умами вкус на всяко ястие. Тофу и нарязан зелен лук, както и съставки като риба, миди и свинско месо, могат да се добавят и могат да варират според сезона.

Цукемоно

Цукемоно е традиционна японска туршия, която се приготвя от дълги години. Обикновено се прави с голямо разнообразие от съставки, включително зеленчуци като репички и патладжани, както и плодове. Най-популярни обаче са киселите краставички цукемоно. Освен че изглежда много приятно заради ярките си цветове, тази традиционна японска туршия е и изключително здравословна.

Удон

Удон са плътни нудли от пшенично брашно. Това е една от най-популярните храни в Япония, благодарение на вкуса си, ниската си цена, възможността да се ядат топли или студени, както и да се комбинират с различни сосове.

Соба

Соба са друг вид нудли. Правят се от от брашно от елда, имат дълга и тънка форма и са много здравословни. Подобно на удон, и соба могат да се сервират и топли, и студени, както и да се комбинират с различни други продукти, което ги прави вкусна и здравословна опция по всяко време на годината.

Сукияки

Сукияки е традиционно ястие с говеждо, зеленчуци и тофу, приготвени със сладък бульон от соев сос в плитък съд от чугун. То става популярно след падането на забраната за ядене на месо през периода Мейджи и е идеалният начин да се насладите на невероятно крехко месо.

Кайсеки

Кайсеки е върхът на японската кулинарна култура. Това е дегустация на сезонни ястия, приготвени с максимална прецизност и внимание към детайла. Кайсеки се ражда от традиционната чаена церемония, където заедно със зеления чай се предлагат малки хапки храна. Във времето те стават част от отделна дегустация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *