fbpx

10 съвета от Джун за перфектната скара

  1. Температурата на скарата зависи от това, което ще се готви на нея, съобразявайте се с месото, от коя част на животното е.

  2. За неща, които се готвят бързо и на по-силна температура, не затваряйте скарата и обратното – ако се готвят бавно и не на директна топлина (80-115 градуса Целзий), затваряйте капака.

  3. Ако готвите стекове, пилешка пържола и бързоготвещи се меса, гответе директно над въглените, но оставете една малка част без въглища в случай, че месото има мазнина или марината, защото ако се запали, месото може да бъде преместено там; ако има огън; ще изгори и стане горчиво.

  4. Ако готвите неща като дебела свинска пържола или пилешка пържола с кокал, направете въглищата на „нива„, тоест да има по-гореща точка и постепенно да се разстилат надолу или настрани. Така имате повече контрол над готвенето. Направете „легло„ от въглища, което да е високо към 8 сантиметра, което постепенно да спада до 3.

  5. Много хора ще ви кажат, че ако се появят пламъчета трябва да напръскате с вода, за да загасите, недейте! По този начин вдигате пепелта. Просто преместете продукта, който се готви на мястото, на което няма въглища или има по-малко и изчакайте да изгасне пламъкът. После върнете продукта, който готвите.

  6. Винаги дръжте близо до себе си пожарогасител или кофа с пясък – почти всеки, който използва редовно грил е правил пожар, не е приятно и е по-добре да сте подготвени.

  7. Аз предпочитам да слагам по-малко количество сол на бързоготвещи се продукти и после да завършвам с качествена сол (флор дьо сел, например). За бавноготвещите се неща, като ребра, плешки, бутове си направете суха или влажна марината. Внимавайте, защото ако се ползват за стекове подправки като черен пипер, изгарят бързо.

  8. Ако използвате глазури, BBQ сосове и т.н., слагайте ги в последните няколко минути на готвене, защото почти винаги имат захар и мед, а захарите изгарят бързо, което води до много горчив продукт.

  9. В традиционните европейски кухни ястията често са акомпанирани със сос, който се прави след деглазиране на тигана, в който е готвен продуктът. Но при гриловането тиган няма. Но готвачите от държави с тропически климат, например, са измислили широка гама от плодови и зеленчукови смески, които да акомпанират всичко гриловано. Има салци, чътнита, самбали, релиши – просто потърсете и ще бъдете удивени от разнообразието.

  10. Лично аз не обичам да мариновам по-крехки меса като пилешки гърди, говеждо бон филе, риб ай, а да сложа сос, салца и подобни неща към тях, докато неща, които изискват бавно и продължително готвене, стават далеч по-вкусни, ако се мариноват. И не забравяйте, че има сухи и течни маринати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *