fbpx

Шеф Николов: първият български представител на Кулинарните оскари в Бокюз Д’Ор

Представяме ви специално интервю с изключителния и вдъхновяващ шеф Петър Николов.

Той е първият български представител на Кулинарните оскари в Бокюз Д’Ор. Журира в Бокюз Д’Ор България. Част е от журито и на Национална кулинарна купа България. Главен готвач е на един от най-големите петзвездни хотели у нас. Той е изключителен професионалист и за нас беше истинско удоволствие да ни разкаже повече за предстоящото 11-о издание на Национална кулинарна купа България.

Здравейте!

Изключително ни е приятно, че сте при нас. Благодарим за възможността да си поговорим!

Срещаме се малко преди 11-ото издание на Национална кулинарна купа България 2018 г. Разкажете повече – сложна ли е организацията на подобно събитие?

Здравейте! И аз се радвам за този разговор. Както сами казахте – на прага на 11-ото издание на Национална кулинарна купа сме, а организацията тече от месеци насам. Тя е комплексна и както предполагате – сложна. Изисква се не само сформирането на компетентно жури, но и изпълнениeто на много задкулисни задачи – комуникация с рекламни агенции, изготвящи различни рекламни материали за събитието, намиране на спонсори и сключване на договори с тях, осигуряване на хотелско настаняване и не на последно място – подредба на залата за състезанието – от отделните боксове, до самата сцена.

Какво да очакваме тази година, кое е новото?

За първи път тази година ще се състои състезание по филитиране на лаврак. Също така новост има и в презентационната част, представена от професионалните готвачи, която ще бъде по-обширно разгърната.

Освен класическите категории, тази година има включени и нови. Защо решихте да разширите дисциплините?

Целта е да дадем възможност и на участници, които искат да вземат участие и в по-кратките, специализирани дисциплини, където е силата им.

Основен акцент в Национална кулинарна купа на България ще е Панорама за “Най-добър млад готвач”,”Най-добър млад хлебар, сладкар”, “Най-добър млад сервитьор “, на Министерството на образованието, младежта и науката.

Важно ли е акцентът да е върху младите – те са инвестиция в бъдещето…

Разбира се, че е важно младите таланти да са акцент на състезанието – всички очакваме младото поколениe да успее скоро да надмине своите „учители“. Това би било знак, не само, че и „старата“ генерация се е представила успешно, но и че бъдещето на българската кулинария е в прогрес.

Как оценявате младите готвачи днес у нас? Сякаш това е все по-вдъхновяваща за мнозина и желана професия.

Наистина това се превърна в една интересна и популярна професия в последните години не само у нас, но също и в световен мащаб. Има много млади хора, които се стараят, работят усърдно, четат и се „гмуркат“ в дълбините на кулинарията. Липсва им само достатъчно практика, която неминуемо ще натрупат и успехът им, според мен, е сигурен.

Какво е мястото на последните кулинарни тенденции в състезанието? Доминират ли традиционните подходи и рецепти или сте отворени за иновации?

Това зависи от темата на състезанието, която всяка година е различна. Например, тази година темите са класически, свързани с българската и френската национална кухня – и в индивидуаланата, и в отборната, което предполага по-традиционен подход.

“Кикоман” е партньор на събитието. Разчупете стереотипа – какви традиционни рецепти със соев сос приготвяте лично Вие?

Харесвам да приготвям соево-маслен сос, който използвам за всякакъв вид меса и екзотични риби.

Мит ли е, че соевият сос намира място само в азиатската кухня?

Разбира се, че е мит. Въпреки че основно се среща там, соевият сос може да се добави в голяма част, например, и от българските ястия – като заместител на солта. Но аз лично обожавам азиатската кухня, както да я приготвям, така и да я консумирам.

Ще видим подобни и още много интересни рецепти в майсторските класове, които организаторите подготвят. Разкажете повече какво да очакваме.

Презентациите тази година, както споменах, ще бъдат много интересни и различни – както в областта на класическата българска кухня, поднесена по изключително модерен начин, така и във фюжън кухнята. Голяма „изненада“ ще има и при десертите и не на последно място – тънкости около любимата на всички ни – пица.

Благодарим за отделеното време и пожелаваме успех на събитието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.