fbpx

Утре e Aзиатската Нова година

Точната дата на Новата година в Азия варира всяка година, но винаги е между 21 януари и 20 февруари – според китайския лунен календар.

Празненствата традиционно продължават доста дълго – цели 15 дни. Децата често са във ваканция от училище близо месец.

Китайците наричат Новата година още “пролетен празник” или “пролетен фестивал”, защото според тях най-тежкият период на зимата е отминал и всички чакат идването на пролетта. Много често обаче именно на Нова година времето е изключително студено и въобще не довежда мисли за затопляне и пролет.

Всяка Нова година е под различен животински знак – един от дванайсетте в китайската традиция. Тази година е годината на кучето.

Цветът на китайската Нова година е червеният. Смята се, че той носи късмет и спокойствие, затова цялата къща се обагря в червена украса. Градовете също грейват в червено.

Традиционното новогодишно меню задължително включва риба, която символизира благополучие, сигурност и просперитет.

1/4 от населението на света празнува на този ден. Празникът е голям и много важен – не се работи, училищата са в дълга ваканция, много бизнеси затварят изцяло за периода.

Празникът на червените пликове! Традиция е да се разменят червени пликове, пълни с пари. Те се дават от по-възрастните на младите, от шефовете на служителите, от богатите на бедните. Това е традиционен новогодишен подарък или бонус.

Извън Азия, мястото, където Новата година се отбелязва най-пищно и мащабно, е може би Лондон. China Town заживява нов живот, както и целият град.

На никой друг празник по света не се изстрелват толкова много заря, колкото на Китайската Нова година. Китай произвежда 90% от зарята за цял свят! Светлините в небето се използват, за да се плашат злите духове.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.