fbpx

Утре e Aзиатската Нова година

Точната дата на Новата година в Азия варира всяка година, но винаги е между 21 януари и 20 февруари – според китайския лунен календар.

Празненствата традиционно продължават доста дълго – цели 15 дни. Децата често са във ваканция от училище близо месец.

Китайците наричат Новата година още “пролетен празник” или “пролетен фестивал”, защото според тях най-тежкият период на зимата е отминал и всички чакат идването на пролетта. Много често обаче именно на Нова година времето е изключително студено и въобще не довежда мисли за затопляне и пролет.

Всяка Нова година е под различен животински знак – един от дванайсетте в китайската традиция. Тази година е годината на кучето.

Цветът на китайската Нова година е червеният. Смята се, че той носи късмет и спокойствие, затова цялата къща се обагря в червена украса. Градовете също грейват в червено.

Традиционното новогодишно меню задължително включва риба, която символизира благополучие, сигурност и просперитет.

1/4 от населението на света празнува на този ден. Празникът е голям и много важен – не се работи, училищата са в дълга ваканция, много бизнеси затварят изцяло за периода.

Празникът на червените пликове! Традиция е да се разменят червени пликове, пълни с пари. Те се дават от по-възрастните на младите, от шефовете на служителите, от богатите на бедните. Това е традиционен новогодишен подарък или бонус.

Извън Азия, мястото, където Новата година се отбелязва най-пищно и мащабно, е може би Лондон. China Town заживява нов живот, както и целият град.

На никой друг празник по света не се изстрелват толкова много заря, колкото на Китайската Нова година. Китай произвежда 90% от зарята за цял свят! Светлините в небето се използват, за да се плашат злите духове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *