Една от най-ценените морски риби е треската. Плътното й бяло месо ухае на морски треви, има малко едри кости, лесно се почиства и лесно се яде. Черният й дроб е основен източник на здравословното рибено масло. От треска се правят най-вкусните котлети и фрикадели. Тя не отстъпва по вкус и в пържен, и в печен вариант. Предлагам ви една много интересна рецепта, която ще създаде екзотичен вкус на вашата маса и желание за втора порция от вашите сътрапезници… Пригответе се
Време за приготвяне: около 45 минути
За 4 порции ще са ви нужни:
• 200 g жасминов ориз
• 4 филета от треска
• 2 супена лъжица лимонов сок
• 10 супени лъжици сос за пържене на Kikkoman
• 1 тиквичка
• 1 патладжан
• 250 g гъби
• 4 супени лъжици сусамово олио
• Черен пипер (ако имате възможност – прясно смлян)
• 2 супени лъжици накълцани листа от кориандър (ако нямате – може да използвате и сухата подправка, но няма да е толкова ароматно)
Как се приготвя:
Сварете ориза. Измийте филетата от треска и ги изсушете добре. Нарежете ги на парчета и ги поръсете с лимонов сок и четири лъжици сос за пържене на Kikkoman и ги оставете да се мариноват.
Измийте патладжана, тиквичката и гъбите. Разделете тиквичката и патладжана на четири по дължина и после нарежете на тънки филийки. Гъбите нарежете на половинки.
Загрейте 2 лъжици зехтин в тигана. Сложете филетата от треска в тигана, задушете ги и го махнете от огъня. Останалия зехтин пресипете в нов тиган (ако трябва добавете още една лъжица) и добавете зеленчуците. Задушете ги и ги оставете на огъня за още 10 мин, като ги разбърквате от време на време. Добавете филетата от треска и ориза в тигана и ги оставете на огъня за още около 5 минути. Прибавете останалите 6 лъжици сос за пържене на Kikkoman и поръсете с черния пипер, ако искате да постигнете по-пикантен вкус.
Преди сервиране поръсете с кориандър. Ако желаете може да добавите и пържен фъстък (който предварително сте загрели).
Още при мисълта за барбекю в съзнанието изплуват традиционните идеи за изпичане на крехки ребърца, шишчета или гриловани зеленчуци. Възможните комбинации от вкусни продукти за приготвяне на скара обаче са много повече. И макар да включва месо, днешното ми предложение първо ще ви откаже, после ще ви предизвика да опитате напук (просто защото не очаквате да стане, признайте си!) и накрая ще ви изненада… Приятно, повярвайте! Ето една по-нестандартна идея, която със сигурност ще впечатли вашите гости.