fbpx

Треска по азиатски

Една от най-ценените морски риби е треската. Плътното й бяло месо ухае на морски треви, има малко едри кости, лесно се почиства и лесно се яде. Черният й дроб е основен източник на здравословното рибено масло. От треска се правят най-вкусните котлети и фрикадели. Тя не отстъпва по вкус и в пържен, и в печен вариант. Предлагам ви една много интересна рецепта, която ще създаде екзотичен вкус на вашата маса и желание за втора порция от вашите сътрапезници… Пригответе се

Време за приготвяне: около 45 минути

За 4 порции ще са ви нужни:

• 200 g жасминов ориз
• 4 филета от треска
• 2 супена лъжица лимонов сок
• 10 супени лъжици сос за пържене на Kikkoman
• 1 тиквичка
• 1 патладжан
• 250 g гъби
• 4 супени лъжици сусамово олио
• Черен пипер (ако имате възможност – прясно смлян)
• 2 супени лъжици накълцани листа от кориандър (ако нямате – може да използвате и сухата подправка, но няма да е толкова ароматно)

Как се приготвя:

Сварете ориза. Измийте филетата от треска и ги изсушете добре. Нарежете ги на парчета и ги поръсете с лимонов сок и четири лъжици сос за пържене на Kikkoman и ги оставете да се мариноват.

Измийте патладжана, тиквичката и гъбите. Разделете тиквичката и патладжана на четири по дължина и после нарежете на тънки филийки. Гъбите нарежете на половинки.

Загрейте 2 лъжици зехтин в тигана. Сложете филетата от треска в тигана, задушете ги и го махнете от огъня. Останалия зехтин пресипете в нов тиган (ако трябва добавете още една лъжица) и добавете зеленчуците. Задушете ги и ги оставете на огъня за още 10 мин, като ги разбърквате от време на време. Добавете филетата от треска и ориза в тигана и ги оставете на огъня за още около 5 минути. Прибавете останалите 6 лъжици сос за пържене на Kikkoman и поръсете с черния пипер, ако искате да постигнете по-пикантен вкус.

Преди сервиране поръсете с кориандър. Ако желаете може да добавите и пържен фъстък (който предварително сте загрели).

treska

Още при мисълта за барбекю в съзнанието изплуват традиционните идеи за изпичане на крехки ребърца, шишчета или гриловани зеленчуци. Възможните комбинации от вкусни продукти за приготвяне на скара обаче са много повече. И макар да включва месо, днешното ми предложение първо ще ви откаже, после ще ви предизвика да опитате напук (просто защото не очаквате да стане, признайте си!) и накрая ще ви изненада… Приятно, повярвайте! Ето една по-нестандартна идея, която със сигурност ще впечатли вашите гости.

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.