Дълбоко в себе си знаете, че обяда, който ще си приготвите вкъщи ще е много по-здравословен, вкусен и евтин, от храната, която си купувате от ресторанти или магазини през обедната почивка. Днес искам да ви предложа една рецепта, която е едновременно вкусна, лесна за приготвяне, но и лесни за носене в офиса… и още нещо много важно – вкусна е дори когато е студена
Какво ви е необходимо?
2 броя пилешки гърди
1 пакет замразени броколи или половинката на едно голямо цвете броколи
3/4 купичка ориз
Сол и пипер
1 супена лъжица зехтин
За соса ви трябват:
1/4 купичка с мед
1/4 купичка соев сос
1 супена лъжица царевично нишесте 1/2 супена лъжица червен пипер
1 супена лъжица сусамови семена
1 супена лъжица сусамово олио (ако имате – може да го замените и с обикновен зехтин)
1/4 купичка пилешки бульон или вода
Разбъркайте заедно съставките за соса и го оставене настрана. Сварете ориза и го подправете според вкуса си. Загрейте зехтина в дълбок тиган и сложете броколито нарязано на парчета. Гответе около 5 минути докато цветът му стане ярко зелен и омекне. Прибавете го към ориза.
В същия тиган сложете пилешките гърди, нарязани на парчета, подправете ги със сол и червен пипер (ако обичате). Ако е необходимо прибавете още зехтин. На пилето ще са му необходими около 7 минути в тигана за да е готово. Не го свалайте от котлона обаче, а прибавете вече направения сос в тигана с пилешките хапки. Рзабърквайте сместа около 2 минути – годе долу толкова й трябват за да се сгъсти. Прибавете пилето към вече готовия ориз и броколите. Това количество става да бъде разпределено в четири контейнера, които спокойно издържат проверката ва времето в хладилника. Така може да си осигурите здравословен обяд за цялата работна седмица.