fbpx

Гьоза или японски равиоли с кайма

japanese-dumplings1

Равиоли, пелмени, самоса – това са все ястия от тесто с различна плънка – от телешко, пилешко, свинско месо или само със зеленчуци, лук и подправки. Знаете ли, че и в японската кулинарна традиция има подобни рецепти. Това е “гьоза” или японски равиоли. Започваме!

Продукти:
За плънката
300 г бяло зеле
30 г праз или пресен зелен лук
1/2 с.л. сол
1 скилидка чесън
10 г пресен джинджифил
150 г кайма
тесто/кори за гьоза – в Япония се продават в един пакет за 24 равиоли, може да опитате с българските кори за баница или направете свое тесто
малко картофено пюре на прах за овалванеsoev-sos-normal

Подправките:
1/2 с.л. сол
1/2 с.л. захар
щипка черен пипер
1 с.л. Кикоман соев сос
3 с.л. сусамово олио – за пържене

Допълнение при сервиране
Около 5 с.л. Кикоман соев сос
3 с.л. оцет

Начин на приготвяне:
Измиваме, изстискваме от водата и нарязваме зелето и лука. Посоляваме ги и ги изтискваме, за да отделим още вода. Обелваме и нарязваме чесъна на ситно.

Смесваме каймата с всички останали продукти и подправки. Слагаме около 1 с.л. от плънката в гьоза тестото, намокряме краищата с вода и ги притискаме така че да залепнат. Поръсваме равиолите с картофеното пюре на прах.

Загряваме олиото в тиган и изпържваме равиолите само от едната страна. Когато отдолу леко покафенеят, доливаме вода и ги задушаваме на котлона около 3 минути. Махаме капака и отцеждаме водата, доливаме още малко олио и пържим равиолите от другата страна, отново докато покафенеят.

Изваждаме ги от тигана и ги нареждаме в чиния. Сервираме ги със соев сос, смесен с малко оцет.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *